Firma

Wyposażenie gastronomii – czego nie może zabraknąć w lokalu?

• Zakładki: 35


Jeśli Twoją pasją jest gotowanie, masz doświadczenie w pracy w restauracji i w końcu zapragnąłeś otworzyć własny biznes, na pewno rozważasz, jak wyposażyć swój pierwszy lokal. Jeśli wahasz się, jakie sprzęty i meble powinny znaleźć się w Twojej restauracji, dowiedz się, na co zwrócić uwagę, kompletując wyposażenie gastronomii. Jak wyposażyć kuchnię, by niczego w niej nie brakło i by spełnić normy egzekwowane przez sanepid?

Urządzenia chłodnicze i grzewcze do gastronomii

Urządzenia chłodnicze w gastronomii odgrywają kluczową rolę – pomagają produktom zachować świeżość, bez której nie możemy mówić o dobrej kuchni. Pamiętając, że w kuchni zawsze panują wysokie temperatury, produkty spożywcze bezwzględnie należy przechowywać w lodówkach lub chłodniach. Restauratorzy do wyboru mają szafy chłodnicze, w których zmieścimy większość naszego asortymentu. Jeśli zależy nam, by część artykułów była zawsze na widoku, warto zakupić witryny chłodnicze. Z kolei w mniejszej kuchni doskonałym rozwiązaniem będzie stół chłodniczy, na którego blacie kucharze będą przygotowywać posiłki. Niektóre modele wyposażone są dodatkowe w stanowisko do mycia.

Urządzenia grzewcze należy wybrać, kierując się nie tylko wielkością, ale i specjalizacją restauracji. W gastronomii nadal przeważają kuchnie gazowe, na których gotuje się większość posiłków. Kuchenki indukcyjne najczęściej są alternatywą dla dużych pieców gazowych. Jeśli w Twojej restauracji królować będą makarony i pierogi, warto zaopatrzyć się w urządzenie do ich gotowania. Jeśli potrawy z grilla będą zajmowały dużą część Twojej karty, tradycyjny grill elektryczny będzie niewystarczający – koniecznie zaopatrz się w profesjonalną płytę grillową.

Meble i wyposażenie do gastronomii

Kucharze i pomoc kuchni potrzebują odpowiednich warunków do pracy. Im więcej będą mieć miejsca, tym łatwiej będzie im się poruszać po kuchni. Profesjonalne meble do kuchni powinny być funkcjonalne – sprawne przygotowywanie potraw oraz łatwość w utrzymaniu czystości są kluczowe ze względu ergonomii pracy oraz zapewnienia sanitarnych warunków pracy.

Dlatego meble do gastronomii w większości przypadków wykonane są ze stali nierdzewnej, która jest trwała, a gładką powierzchnię można szybko i dokładnie myć zarówno na koniec dnia, jak i w trakcie pracy. Oprócz stołów gastronomicznych, przydatne są także półki oraz regały na kółkach, które można przestawiać dowolnie w zależności od potrzeb.

Akcesoria kuchenne – niezbędne wyposażenie w gastronomii

Garnki, patelnie, rondle, cedzaki, ostre noże, sztućce i naczynia to obowiązkowe wyposażenie restauracji. W wielu lokalach brakuje jednak akcesoriów kuchennych, dzięki którym praca kucharzy i pomocy kuchennej przebiega znacznie szybciej. Niezbędna w każdej restauracyjnej kuchni powinna być waga kuchenna, dzięki której kucharze nie tylko odmierzą właściwą ilość składników, ale także wskazaną w karcie dań gramaturę całego dania. W większości kuchni nieodzowne są: maszynka do mięsa, krajalnica, obieraczka do warzyw czy wilk – szatkownica do warzyw.

W restauracji nie może zabraknąć wydajnej wentylacji, która – podobnie jak całe wyposażenie gastronomii – musi spełniać wymogi sanepidu. Optymalne warunki pracy, bezpieczeństwo i ekonomia to kryteria, którymi powinieneś kierować się, kupując sprzęt, meble i pozostałe wyposażenie do lokalu.

Artykuł powstał przy współpracy z firmą HGL.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
35 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *