Firma

Technologie HPP – czyli wysokociśnieniowe utrwalanie żywności

• Zakładki: 60


Producenci żywności nieustannie prześcigają się w staraniach o poprawę jakości oferowanych produktów. Ma na to wpływ wiele czynników – między innymi wzrost konkurencji – pojawia się coraz więcej firm, które silnie rywalizują ze sobą. Wpływ na tą sytuację ma także wzrost świadomości konsumentów, którzy coraz częściej wybierają produkty wyższej jakości, zwracają uwagę na smak i właściwości odżywcze. Jednym z silniej zgłębianych tematów jest opracowanie najlepszej metody utrwalania żywności. Jedną ze skuteczniejszych metod przetwarzania produktów spożywczych są technologie HPP – dziś opowiemy na czym polegają.

Czym jest wysokociśnieniowe utrwalanie żywności?

Technologie HPP to metoda pasteryzacji na zimno. Technologia ta znana była już w XIX w., jednak pierwsze produkty przygotowane tą metodą pojawiły się na rynku dopiero w latach 90. XX wieku. Podczas procesu wysokociśnieniowego utrwalania żywności produkty poddawane są bardzo wysokiemu ciśnieniu hydrostatycznemu (nawet do 6000 bar). Proces ten trwa zaledwie kilka minut. Jest w pełni naturalny i bezpieczny dla środowiska.

Jakie są zalety  technologii HPP?

Technologie HPP są coraz popularniejsze przede wszystkim ze względu na cechy, jakimi się odznacza. Najważniejszą zaletą technologii HPP jest to, że produkty w pełni zachowują swoje właściwości – smakują, pachną i wyglądają tak samo jak świeże produkty. To pozwala uzyskać znacznie wyższą jakość żywności, która z pewnością zostanie doceniona przez Klientów. Pasteryzacja na zimno znacznie wydłuża okres trwałości produktów, co przekłada się na mniejszą liczbę zwrotów i zminimalizowanie strat.

Warto zauważyć że ciśnieniowe utrwalanie żywności pozwala zmniejszyć mikrobiologiczną florę psującą, a także niszczy niebezpieczne dla zdrowia konsumentów patogeny Salmonelli, Listerii i wielu innych.

Dużą zaletą wysokociśnieniowego utrwalania żywności jest brak konieczności używania dodatkowych substancji konserwujących. Metoda ta nie ma wpływu na zawartość witamin i wartościowych mikroelementów zawartych w produktach spożywczych. Podczas procesu wykorzystywana jest wyłącznie woda – poddawana następnie recyklingowi – oraz energia elektryczna, zatem technologia HPP jest w pełni przyjazna środowisku naturalnemu.

Technologie HPP znacznie zwiększają możliwości przemysłu spożywczego. Możemy utrwalać jakość i wydłużać czas przydatności do spożycia produktów, w przypadku których nie było to dotychczas możliwe!

Artykuł powstał przy współpracy z firmą INDUSTRY 2.0.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
538 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *